Tijdens de Open Dagen exposeren cursisten van de vervolgcursus hun fotoboeken met gemaakte reportages of documentaire series, van elke serie wordt in de expositiegang een grote foto getoond.
Daarnaast wordt er informatie gegeven over de cursussen die in september van start gaan. Er is nog beperkt plaats bij de basiscursus op de dinsdagavond en bij een vervolgcursus op de donderdagavond.
Bijgaande foto is van Ellen de Ruiter – uit de serie Chez Philippe.
Cursisten van de vervolgcursus exposeren hun fotoboeken met gemaakte reportages of documentaire series, van elke serie wordt in de expositiegang een grote foto getoond.
Daarnaast wordt er informatie gegeven over de cursussen die in september van start gaan.
Bijgaande foto is van Ilse Boersma, uit de serie ‘Juf mag ik jou een knuffel geven?’
Online Corona expositie: klik op de link hier beneden om de expositie te bekijken.
Tijdens deze actieve workshop wordt kennis gemaakt met de fotografie van ondermeer de straatfotografen
Vivian Maier, Robert Walker en Saul Leiter.
Na het bespreken van hun fotografie wordt ingegaan op de instellingen van de camera, en aanpak in de fotografie.
Daarna is er ruim de tijd om in de stad te fotograferen.
De gemaakte foto’s worden aan het einde van de middag via de beamer gezamenlijk nabesproken.
Deze workshop is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde (amateur) fotografen.
Programma:
10.00 – 10.15 Ontvangst met koffie/ thee (met iets lekkers) – korte kennismaking workshop deelnemers
10.15 – 12.00 Uitleg en bespreking stijlen verschillende straatfotografen / cameratechniek / hoe ga je te werk
12.00 -12.30 Lunch: lunch zelf meenemen, koffie/ thee aanwezig of in de stad lunchen
12.30 -14.30 Fotograferen in de stad
14.30 – 15.00 Selectie van foto’s
15.00 – 16.00 Nabespreking van de selectie van gemaakte foto’s
Centrum voor fotografie de Fotofabryk houdt 7 en 8 september Open Dagen.
De Open Dag op 8 september is onderdeel van het nieuwe Uit in Huis Festival.
In het pand van de Fotofabryk aan de Zuidergrachtswal 18 zijn maar liefst 4 exposities te bekijken.
Werkplaats 1 toont foto’s van het Kunststof Magazine project: de cursisten werden uitgedaagd om met plastic bekertjes, bestek, rietjes en wattenstaafjes stillevens te maken. Bij de expositie wordt het eerste Fotofabryk kunsttijdschrift het Kunststof Magazine gepresenteerd.
Leden van Werkplaats 2 tonen indringende portretten, leden van Werkplaats 3 exposeren persoonlijke series.
Daarnaast zijn er fotoboeken met daarin reportages van Vervolgcursisten te bekijken.
Docenten van de basiscursussen en de vervolgcursussen zijn aanwezig om te vertellen over de cursussen die half september weer starten.
Er is bij deze cursussen nog beperkt plaats.
Op het Wilhelminaplein is –als onderdeel van het Uit in Huis Festival- een openlucht expositie : op bouwhekken worden grote foto’s van Werkplaatsleden getoond.
Bijgaande foto is van vervolgcursist Marianne Verweij – uit de serie en het fotoboek ‘Dan weet ik tenminste nog waar ik ben…’
Tijdens dit weekend exposeren cursisten van twee vervolgcursussen hun gemaakte fotoboeken, daarnaast hangt in de expositiegang uit elk fotoboek een grote print.
De vervolgcursus bestaat uit 4 modules: Portret; Landschap; Geënsceneerde fotografie en het maken van een Reportage of Documentaire serie.
Gemaakte Reportages en Documentaire series worden verwerkt tot een fotoboek, deze fotoboeken zijn in het monumentale kantoortje van het Scheepstrapand te bekijken. Uit elk fotoboek wordt een foto gekozen welke het hele verhaal toont, deze foto’s hangen in de expositiegang.
De cursisten zijn aanwezig om hun reportage of documentaire serie toe te lichten, de docent is aanwezig voor het geven van voorlichting over het volgen van de vervolgcursus.
Iedereen van harte welkom.
Bijgaande foto is van Sytske Wijma – uit de serie ‘Pracht van de ambacht’
Tijdens deze actieve workshop wordt kennis gemaakt met de fotografie van ondermeer de straatfotografen
Vivian Maier, Robert Walker, Saul Leiter en Helen Levitt.
Na het bespreken van hun fotografie wordt ingegaan op de instellingen van de camera en aanpak in de fotografie.
Daarna is er ruim de tijd om in de stad te fotograferen.
De gemaakte foto’s worden aan het einde van de middag via de beamer gezamenlijk nabesproken.
Programma:
10.00 – 10.15 Ontvangst met koffie/ thee (met iets lekkers) – korte kennismaking workshop deelnemers
10.15 – 12.00 Uitleg en bespreking stijlen verschillende straatfotografen / cameratechniek / hoe ga je te werk
12.00 – 12.30 Lunch (lunch zelf meenemen, koffie/ thee aanwezig)
12.30 – 14.30 Fotograferen in de stad
14.30 – 15.00 Selectie van foto’s
15.00- 16.00 Nabespreking van de selectie van gemaakte foto’s
Foto: Willem Hoes
FryslânPhoto Festival: voor fotografen en liefhebbers van fotografie.
Van 4 t/m 28 oktober staat de stad Leeuwarden geheel in het teken van fotografie tijdens het FryslânPhoto Festival. Het fotofestival laat zien wat Fryslân te bieden heeft op het gebied van fotografie en geeft zowel amateur- als professionele fotografen een podium. Tijdens het festival tonen zij werk geïnspireerd op het thema ‘Wie ben ik’. Entreebandjes zijn te koop in het festivalhart (winkelcentrum Zaailand).
De Fotofabryk is nauw betrokken bij het festival, daarnaast exposeren cursisten van de Werkplaatsen in het Zaailand.
Identiteit is een actueel onderwerp, zowel in het persoonlijke leven van mensen als in de fotografie. Want bestaat er zoiets als een eigen identiteit en wordt deze bepaald door waar je woont of waar je vandaan komt? Door je geslacht of je opvoeding? En verandert je identiteit wanneer je vlucht? Door deze vragen lieten de deelnemende Friese fotografen zich inspireren. Zowel professionele fotografen als gevorderde amateurs. Hun werk is te zien tijdens de hoofdexpositie in winkelcentrum Zaailand, kloppend hart van het festival.
Op het fotofestival exposeert ook een aantal Scandinavische fotografen, wiens beelden een link hebben naar het thema ‘identiteit’. Andere bijzondere exposities kom je tegen op de speciale fotoroute door de prachtige oude binnenstad van Leeuwarden. De route voert langs een galerie, de voormalige gereedschapswinkel Auke Rauwerda en ‘skeve toren’ de Oldehove, waar door kinderen gemaakte zelfportretten getoond worden. Ook bijzonder zijn de foto’s van wijkbewoners en nieuwkomers, te zien in het Infocentrum van Leeuwarden-Fryslân 2018.
Tijdens het FryslânPhoto Festival kun je ook meedoen aan activiteiten zoals meet & greets met de fotografen, Instawalks, een rondleiding bij een verzamelaar van ouderwetse camera’s en, er zijn pop-up fotostudio’s in 4 wijken waar je een gratis portret kunt laten maken.
Fotofabryk is een centrum voor fotografie en biedt cursussen, workshops en lezingen voor beginnende fotografen.
Anders dan anderen richt Fotofabryk zich naast de technische, ook op de artistieke en inhoudelijke ontwikkeling van de fotograaf. Fotograferen gaat namelijk niet over megapixels, sluitertijden of scherpte. Dit zijn slechts aspecten die worden gebruikt ter ondersteuning. Fotograferen gaat over keuzes maken, zien, kijkend naar de wereld om je heen. De kadrering van je onderwerp, de timing van het juiste moment, het vertellen van een verhaal.
Fotofabryk is in september 2012 opgericht door fotografiedocent/ fotograaf Elske Riemersma
In samenwerking met de Academie voor Popcultuur is er in de hal van het Scheepstrapand een donkere kamer (doka) gerealiseerd. Leer werken in de donkere kamer door het volgen van de Doka cursus. Tijdens deze cursus leer je films te ontwikkelen, contactafdrukken te maken en foto’s af te drukken.
Er wordt gestart met het afdrukken van foto’s op een klein formaat fotopapier, en de cursus eindigt met het afdrukken op een groot formaat barietpapier. Er wordt tijdens de cursus ook aandacht besteed aan het zone-systeem, het systeem waar fotograaf Ansel Adams mee werkte. Kijk voor actuele cursusdata bij het cursusoverzicht.